Saturday 7 December 2013

Udang Masak Lemak Cili Api

Bahan bahan
Udang 1/2 kilo ( aku masak 6 ekor udang besar )
Santan 1 biji kelapa
Cili api (suka suka hati nak banyak mana..aku suka pedas)
Bawang merah 3 biji
Bawang putih 1 biji
Kunyit hidup / kunyit serbuk (kunyit hidup lagi sodap)
Serai 2 batang
Garam

Cara cara
Bersihkan udang..buang segala janggut dan taiknya..kalau boleh belah belakang udang tu..
Blend cili api, bawang merah, bawang putih dan kunyit
Masukkan santan, udang dan bahan yang di blend tadi ke dalam periuk
Masukkan garam dan serai yang telah diketuk
Kacau sehingga mendidih...Jangan tak kacau nanti pecah minyak tak sedap...
Agak agak udang dah masak, bolehlah tutup api yer...Siap!

No comments:

Post a Comment