Thursday 21 February 2013

Kek Coklat Moist Cik Ain

Bahan-bahan
1 cawan tepung gandum serbaguna/tepung berserbuk penaik jenama Blue Key
3 biji telur Gred B (Guna 5 biji kalau gred C)
1/2 cawan gula
1 cawan minyak
1 cawan coklat serbuk Van houten
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh serbuk penaik
1 cawan susu segar perisa coklat (guna brand apa2 pun boleh)
1/2 cawan susu manis

Cara-cara membuatnya :
1) Campurkan coklat dan minyak dalam satu bekas dan gaul rata dengan menggunakan senduk sehingga tidak berketul.
2) Dalam bekas yang lain, pukul telur dan gula sehingga kembang menggunakan mixer. Pastikan telur yang dipukul betul2 dan kembang. Nak tau dah cukup kembang ke tidak lihat pada warna telur ia berwarna kuning cair dan ringan. Setelah kembang, masukkan esen vanila dan gaul rata dengan menggunakan senduk.
3) Masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur tadi dan gaul rata menggunakan senduk. Masukkan coklat yang dicampur dengan minyak sedikit demi sedikit ke dalam adunan dan gaul rata.
4) Masukkan susu manis ke dalam adunan dan gaul rata.
5) Masukkan susu segar ke dalam adunan dan gaul rata.
6) Masukkan soda bikarbonat dan serbuk penaik ke dalam adunan dan gaul rata. Jika sudah menggunakan tepung berserbuk penaik tak perlu letakkan serbuk penaik lagi. Soda bikarbonat dan serbuk penaik ditambah jika anda menggunakan tepung gandum serbaguna.
7) Lapikkan kertas minyak ke dalam bekas untuk membakar. Sapukan butter pada seluruh permukaan bekas. Tuangkan adunan 3/4 bekas. Adunan akan naik hampir 2x ganda. Tutup bekas dengan aluminium foil untuk mengelakkan permukaan atas kek hangus.
8) Panaskan oven 180 C selama 10 minit menggunakan api atas dan bawah. Setelah panas, masukkan bekas ke dalam oven selama 45 minit. Selamat Mencuba!!

p/s : jika tiada susu segar boleh gantikan dengan 3/4 cawan air suam
Adunan yang siap dibancuh.

 sebelum bakar
siap dibakar


Resepi Topping Kek Coklat 

150 gm coklat masakan
1/4 cawan air pana
1 sb mentega
1 sb susu pekat..

siap..

No comments:

Post a Comment