Sunday 2 September 2018

Panduan Dan Pemakanan Bayi 6 Bulan

Minggu Ke Dua 


  1. Boleh cuba sayur- sayuran pula. Pilih sayur yang sesuai, tidak pahit, tidak bergas (Brokoli), pure Sayur yang paling baik adalah puree labu, kentang, lobak atau mungkin sayur-sayuran yang lain.

  • Puree Kentang : Vitamin A, rebus kentang dan lenyek dan mesti dicampurkan dengan susu ibu 



  • Puree Labu : Stim atau rebus labu sehinggan empuk dan lececkkan labu sehingga lumat,mesti dicampurkan dengan susu 











  • Puree lobak : Boleh membuatkan "poopoo" bayi keras. Pastikan cair 
  • Puree Brokoli : Mula-mula kite kupas mane yg patut dan potong2kan...jadikan size kecik2 sikit...Selepas tue rebus / stim segala sayur dan buah tue
  • Kita rebus sampai agak2 lembut la...selepas tu toskan dan tunggu sampai sejuk sikit baru blend, masa blend tue letak air jgn la byk sgt..kalau byk sgt kang cair sgt plak...agak2 boleh gerak je la..(maaf yea gambar masa proses mem"blender" x sempat nak ambik gambar...




  • Setelah siap diblender, sila lah masuk kan dalam bekas kecik2 nie atau pun masuk dalam tempat buat ais tue, pastikan sume bertutup yea..baru lah rasa selamat sikit dalam peti tue..kalau x kang bercampur lak ngan lauk pauk...
    Gambar di bawah nie adalah gambar setelah di blender......

  • Kalau dah betul2 beku, korang boleh kuarkan drpd kiub ais tue, dan masukkan dalam satu tupperware besar, nanti senang bile nak guna ambil jer beberapa kiub yg korang nak...
  • 2@3 jam sebelum nak dipanaskan tue kene kuarkan dulu lah bagi cair beku tue, baru senang nak panaskan,pastu aku biasa panaskan atas api kecik sambil kacau2, jgn korang tinggal lak, nanti hangit pulak...kalau nak pakai slow cooker @ microwave pun bole jugak...tapi aku lagi senang panaskan atas dapur gas jer....
  • Ok siap sedia untuk dimakan si adik...biasanya aku akan bawak 2 bekas ke rumah BS...satu breakfast dan satu lagi makan tengahari....bubur nasi pun aku puree kan jugak, tp x ambil gambar...pastu campur la bubur nasi n sayur+buah tue...
Kredit : http://aidayan.blogspot.com


No comments:

Post a Comment