Monday 17 August 2015

Gulai Ketam


Bahan - bahan

* Cili kering 6 keping  (kalo nak sedap & pedas campur sedikit cili padi) + 3 inci kunyit + bawang merah 3 ulas+ * 2 bulas bawang putih (blender)
* Santan Kelapa
* 3 batang Serai
* Daun Kunyit
* 1 keping Asam gelugor

Cara Membuat :
1. Masukkan santan dalam periuk
2. Campurkan bahan2 yang sudah diblender tadi dan kacau.
(mesti kacau selalu bagi menggelakkan kuah gulai jadi berketul-ketul)
3. Sambil mengacau, masukkan ketam satu persatu.
4. Masukkan serai & daun kunyit.
(Daun kunyit, kalo xnak masuk pon xpe.. tp lg best dimasukkan)
5. Last, masukkan asam gelugor sekeping bagi m'balancekan rasa. tapi ada org tu dia x masukkan asam keping ni...
6. Boleh tambahkan bendi kalo suka ;-)

No comments:

Post a Comment