Sunday 28 December 2014

Assalamualaikum,

Rajin plak Mama zahra ni update blog.. selalu berbulan2 xupdate..hehe baisa lan kemalasan melanda. Malam ni kerja malam, sikecit tido dgn pengasuh. papa nye plak keje mlm jgk..cian si kecik tu terpaksa tido dgn pengasuh.. tp xpe pengasuh tu dah anggap zahra mcm xuxu sendiri. Alhamdullilah.

Ok ni saya tgh menggoogle resepi bayi 9 bulan sebab si kecik tu baru masuk 9 bulan..hahaha.

Fruity Bread Pudding
Bahan-bahan:

Roti sekeping, susu formula/susu segar (1thn ke atas)/susu ibu, telur sebiji, buah-buahan. Kalau nak manis leh tambah puri kurma skit kat bancuhan susu dan telur.

Caranya:

Potong dadu roti, rendam dlm bancuhan susu dan telur sampai terendam, biarkan kejap. kemudian taburkan buah-buah masuk dlm bekas dan bakar dalam 180C selama 10 minit or sehingga masak.

Broccoli french toast


Bahan-bahan:

Sekeping roti, brokoli floret, telur, lada sulah

Cara-caranya:

Celup roti dengan telur yg dipukul dan ditabur lada sulah sikit. Kalau nak bentuk mcm ni, potong ikut acuan dulu pastu celup telur. Goreng dengan sedikit minyak zaitun, tabur brokoli floret yg dicincang di atas roti. Balik-balikkan sampai masak..siap.


Roti dengan puri prune



Bahan-bahan:

Sekeping roti, puri prune

Cara-caranya:

Gelekkan roti sampai nipis guna rolling pin or gelas or apa saja yg boleh jadikan roti tu nipis. Sapu dengan puri prune dan gulungkan. Kemudian potong.


Cheesy french toast


Bahan-bahan:

Roti sekeping, telur sebiji, keju chedar yg diparut

Cara-caranya:

Potong roti ikut acuan yg disukai, celupkan dalam telur yg sudah dipukul. Goreng dalam minyak yg sikit, balik-balikkan. Sebelum angkat taburkan keju yg diparut. Siap.


Banana sausage french toast





Bahan-bahan: 

Roti sekeping, pisang sebiji, telur sebiji.

Cara-caranya:

Gelek roti guna penggelek atau apa saja yg boleh gelekkan roti sampai nipis. Gulungkan dengan pisang, celup telur dan masak dengan minyak yg sikit. Da siap boleh dipotong nipis-nipis.



No comments:

Post a Comment