Resepi spegetti Oglio Olio
Bahan2:
·
1/2 paket spageti direbus
·
10-12 ekor udang
·
1/2 cawan air.
·
sedikit serbuk pati ayam
·
2 sudu makan mentega
·
2 sudu minyak zaitun
·
5 ulas bawang putih (cincang halus)
·
3 - 5 biji cili api (dicincang halus)
·
1 biji cili merah atau hijau (dicincang)
·
daun ketumbar + daun sup (dihiris)
·
beberapa biji tomato ceri (belah 4)
·
sedikit lada hitam (ditumbuk)
·
garam secukup rasa.
·
thyme , oregano, n chili flakes
Cara masak:
- Rebus kulit udang dgn sedikit air dan serbuk pati ayam.
- Panaskan mentegadan gorengkan udang sebentar. Angkat dan ketepikan.
- Dengan menggunakan kuali yg sama,
- panaskan minyak zaitun dan tumiskan bawang putih dan cili api dan cili hijau/merah.
- Goreng sehingga kekuningan dan kemudian masukkan stok udang tadi.
- Kemudian masukkan spageti, lada hitam, garam, tomato dan terus tutup api.
- Masukkan daun ketumbar dan daun sup, thyme, oregano n chili flakes. kacau rata. siap!
No comments:
Post a Comment