Monday 22 December 2014

Resepi spegetti Oglio Olio 



Bahan2:
·         1/2 paket spageti direbus
·         10-12 ekor udang 
·         1/2 cawan air.
·         sedikit serbuk pati ayam
·         2 sudu makan mentega
·         2 sudu minyak zaitun
·         5 ulas bawang putih (cincang halus)
·         3 - 5 biji cili api (dicincang halus)
·         1 biji cili merah atau hijau (dicincang)
·         daun ketumbar + daun sup (dihiris)
·         beberapa biji tomato ceri (belah 4)
·         sedikit lada hitam (ditumbuk)
·         garam secukup rasa.
·         thyme , oregano, n chili flakes


Cara masak:



  1. Rebus kulit udang dgn sedikit air dan serbuk pati ayam.
  1. Panaskan mentegadan gorengkan udang sebentar. Angkat dan ketepikan.
  1. Dengan menggunakan kuali yg sama, 
  1. panaskan minyak zaitun dan tumiskan bawang putih dan cili api dan cili hijau/merah. 
  1. Goreng sehingga kekuningan dan kemudian masukkan stok udang tadi.
  1. Kemudian masukkan spageti, lada hitam, garam, tomato dan terus tutup api.
  1. Masukkan daun ketumbar dan daun sup, thyme, oregano n chili flakes. kacau rata. siap!

No comments:

Post a Comment